Terveyspalveluja kannattaisi kehittää Kaijonharjussa ja Rajakylässä – ei Tuiran mammutissa

lauantai 29. tammikuuta 2022

Meillä on ko­ko­nai­nen kam­pus­kau­pun­ki, Lin­nan­maan suur­alue

17.12.2021 

Oulun yliopisto vähentää jopa 35 työntekijää – Palkansaajajärjestö: Vahvan  taseen varassa yliopisto olisi voinut tehdä vähennykset hallitummin |  Talouselämä 

kuvalainaus; Oulun yliopisto

Kampuskaupunkimme, edes yliopistoalue, ei ole pelkästään Kalevan ja muun median piirroksiinsa rajaama Euroopan suurin sisäkampus. Kuvista ovat jääneet pois yliopiston molemmat normaalikoulut ja Kaitoväylän pohjoispuoliset, iso kasvitieteellinen puutarha rakennuksineen ja tiedepuistoineen.

Kampuksen perusajatukseen ja yhteistyömalliin kytkeytyvät VTT, muut tutkimuslaitokset ja monipuolinen Technopolis-konsepti jatkuen yrityksineen ja rakennuksineen Pohjantien länsipuolelle. Nokian tuleva sijoittuminen kampukselle on suurin yksittäinen yrityshanke. Mitkä ovatkaan tulevaisuuden näköalat.

"Linnanmaa-Kaijonharjun äskettäin hyväksytty runkokaava tuo kampuskaupunkiimme jatkossa jopa 12 000 uutta asukasta."

Kampuskaupungissa asutaan monipuolisesti. Yliopiston lähivyöhykkeellä on valtavasti opiskelija-asutusta. Kymmeniä tuhansia oululaisia asuu perinteisellä Kuivasjärvellä, Kaijonrannassa, Iskossa, Pyykösjärvellä, Rajakylässä, Pateniemessä, Herukassa ja Tuirassa. Uusimpia kasvavia alueita ovat Ritaharju, Kuivasranta, Aaltokangas ja Jylkynkangas.

Voi sanoa, että puolet kanta-Oulun väestöstä asuu kampuskaupungissa, Oulun ”toisessa kaupunkikeskuksessa”, kuten tavoite oli Linnanmaan rakentamisesta päätettäessä.

Kampuksen suuralueen kehittämisessä on kyse laaja-alaisesta kaupunkisuunnittelusta, todellakin ”isosta tulevaisuuden linjauksesta” (Eeva-Maria Parkkinen Kaleva 15.12./Lukijalta). Voimme ja pitääkin kehittää rinnan yliopistoa ja kokonaista kaupunkia. Tämä jos mikä antaa mahdollisuuksia uuden luomiselle. Näin mitataan sekä suunnittelun että päätöksenteon kyvykkyys.

Tiina Rajala nosti (Kaleva 15.12./Lukijalta) erinomaisesti yhteisöllisyyden ulottuvuudet ja merkityksen opiskelijoille ja henkilökunnalle. Se luo tärkeän perustan myös monitieteiselle tutkimukselle.

Technopoliksen synnyttämä Oulu-ilmiö – kuten maailman muutkin tiede- ja teknologiakeskukset – on syntynyt ja kehittynyt yritysten, tutkimuslaitosten, yliopiston ja niiden henkilökunnan moninaisessa vuorovaikutuksessa.

Linnanmaa-Kaijonharjun äskettäin hyväksytty runkokaava tuo kampuskaupunkiimme jatkossa jopa 12 000 uutta asukasta. Ratkaisu on oivaltava ja luo jatkossakin puitteet ainutkertaisen kahden järven kampuskaupungin kehittämiselle. Pelkästään luonnonympäristöltään kampuskaupunkimme on Suomen mielenkiintoisin, jopa liikuntakampuksena. Mukavaa on taas nähdä ulkomaalaisia hiihtoa opettelevia opiskelijoita hiihtämässä Auran majalle ja majalla.

Lukuisia ulkomaalaisia kaupungin ja yliopiston vieraita opastaneena voi todeta, että yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat korvaamattoman kampuskaupungin ytimessä ja yhteistyömallia on jäljitelty ympäri maailmaa.

Kalervo Ukkola, Linnanmaalla opiskelleena ja työskennelleenä, Oulu

Kommentit -Uusin ensin

KK762

Tämä kirjoitus on puuta heinää.

Oulu on kyllä ihmeellinen kaupunki. Täällä ei ymmärretä minkäänlaista strategista ajattelua, vaan aina ja ikuisesti vastustetaan kaikkea uutta.

Tämä loputon jumittaminen on torpannut useita hienoja hankkeita tässä kaupungissa. Pro Linnanmaan eläkeläiset vain vastustavat kaikkea uutta ajattelua.

Onneksi Oulun Yliopiston hallitus osasi nyt katsoa tulevaisuuteen ja tehdä juuri oikean päätöksen!

|
marikaarina

@KK762 Oululla on ollut hieno strateginen tulevaisuuden visio ja suunnitelma.

Raksilan hanke tuli puskista väliin ja sekoitti kaikki. Ei vain Oulun kaupungin suunnitelmissa, vaan myös Oulun yliopiston sisällä.

... että se siitä strategiasta.

|
Kojoki

@KK762 Tuo oli viimeinkin reilu tunnustus sinulta, että kirjoitat puuta heinää.

Toivottavasti aloitat jatkossakin samalla lauseella, niin ei tarvitse enää kenenkään vaivautua kommentoimaan noita perättömiä väitteitäsi.

|
KK762

@Kojoki Korjataanpa nyt sitten aloitus, niin että myös Kojoki ymmärtää, siis uusi aloitus kuuluu näin:

Tuo YLLÄOLEVA kirjoitus on puuta heinää.

|
Arvo Tasa

@KK762 Jaa, vai sinun mielestäsi "eläkeläiset vain vastustavat kaikkea uutta ajattelua".

No, luepa tuosta alempaa kommenttini (17.12.2021 11:36), niin huomaat, että olet väärässä mielipiteesi kanssa. Ja jos et huomaa, niin sinun kannattaisi lukea se toiseen kertaan, lieventää hieman jumiutunutta asennettasi ja ottaa realismia mukaan ajatuksiisi.

Sinänsä minä kyllä pidän sinun ja muiden vastaavia kevyitä väitteitä kirjoittavien tyylistä ja mielikuvamainonnasta. Uskottavuutennehan olette noilla jo menettäneet. Lisää vaan samanlaista!

Ja lisäksi annatte niiden kautta minulle ja meille muille todellisia faktoja jakaville kommentoijille yhä uudelleen ja uudelleen mahdollisuuksia kertoa asioiden oikean tilan. Kiitos siitä.

|
Joke-ri

@KK762 Linnanmaan kampus ja sen luoma "piilaakso" on ehkä paras esimerkki Oulun strategisesta ajattelusta kautta aikojen. Vai mitä tarjoat vertailukohdaksi?

|
Arvo Tasa

Erittäin hyvä kirjoitus Kalervo Ukkolalta. Tuossa näkyi sellainen kauas katsova ja laajempi ajattelu, jota ei viime aikoina esitetyissä mielipiteissä - eikä kaupungin kehittämisen uutisoinneissa - ole enemmälti näkynyt.

Paljon on yliopistoa koskevissa kommenteissa näkynyt vuosikymmenten takaisten päätösten aliarviointia ja vähättelyä. Niissä kirjoituksissa on kuitenkin samalla (tahallaan?) unohdettu se, että juuri noiden 'kaukaa viisaiden' päätösten seurauksena Oulu on noussut omalla erikoistumisen alallaan maailmalla kuuluisaksi tietotekniikan osaamiskeskukseksi, joka houkuttelee asiantuntijoita tänne tuhansien kilometrien päästä. Enkä nyt lainkaan väheksy muita tieteen aloja, mutta tuohan on totta.

Suuri osa Oulun kaupungin nykyisistä päättäjistä ei ymmärrä yhtenäisen Linnanmaan yliopistokampuksen arvoa. Onkin hienoa, että Kalervo Ukkola ymmärtää ja tuo esille juuri tuon Kampuskaupunki -ajatuksen.

Kampuskaupunkina tai tiedekaupunginosana Linnanmaa-Kaijonharjun suuraluetta pitää markkinoida. Kaikkien on syytä tehdä positiivisluonteista markkinointia tuon asian eteen. Erikoistunut osaaminen on Oulun tulevankin menestyksen elinehto. Oulussa on kaksi tärkeää kampusaluetta ja toinen niistä on sairaalan yhteydessä sijaitseva Kontinkankaan kampusalue.

Yliopiston nilkuttava johto ja kainalosauvana sitä tukemassa kaupunkimme ylin johto on viimeisten parin vuoden aikana tehnyt kaikkensa vähentääkseen yliopiston ja kaupungin houkuttelevuutta. Noilta suunnilta tullut viestintä on ollut varsinaista oman pesän likaamista, jossa on näkynyt hyvin pienimuotoinen oman edun ajattelu.

Toivottavasti sellaisesta päästään eroon nopeutetulla aikataululla.

|
Atikka

Yliopiston rehtorit ovat kukin vuorollaan saaneet aikaan merkittävää yliopiston tutkimuksen ja opetuksen sisällöllistä kehihittämistä.

Kännykän "keksimisestä" esimerkkiä. Juhani Oksman tutkijana ja rehtorina kehitti kollegoineen langattoman yhteydenpidon kaivoksiin ja myöhemmin avaruustutkimuksella kännyköille parempia sateliittiyhteyksiä.

Onneksi meillä on koti- ja erittäin runsaasti ulkolaisia väittelijöitä, jotta myös mielikuva oikeasta monitieteisestä kampusyliopistosta säilyy ja Oulu sekä sen "ihmekin" vielä tunnetaan.

|
erkki65

Olihan aika erikoinen mielipide kirjoitus kauppakamarin edustajalta. Siinä otettiin kantaa jopa syntyvyyteen. Jos syntyvyys olis merkittävä seikka yliopiston siirtymiseen keskustan pöhinään niin paras paikka olis Rotuaarin varrella olevat tyhjät liiketilat. Siellä pöhinän keskellä myös syntyvyys vois nousta aivan uusille tasoille! Raksilaan ei !!

|
HP60

Kirjoittaja on täysin oikeassa. Kunpa Oulussa ymmärrettäisiin kehittää olemassa olevaa, eikä aina rikottaisi ja revittäisi.

Toisin toimien Oulun ihmeellä tiede ja teknologiakeskuksena olisi mahdollista kasvaa uusiin mittoihin. Se edellyttäisi kaupungilta pitkäjänteistä Ritaharju-Linnanmaa-Kaijonharju alueiden palveluiden ja infran kehittämistä. Kaupungin virkamiesjohto Laajalan johdolla näyttää toimivan juuri päinvastoin. He haluavat tuhota olemassa olevaa. Saman voi luonnollisesti todeta myös yliopiston rehtorista, joka ei kuuntele tiedeyhteisöään.

Tämä järjetön ja laajaa vastustusta herättänyt Raksilakampus ei voi olla näkymättä Oulun yliopiston vetovoimassa ja Oulun alueen imagossa. Järkisyitä hanketta ajaneet eivät ole kyenneet kertomaan. Kaikki esitetyt argumentit ovat osoittautuneet joko perusteluiltaan vääriksi tai ovat mielikuvahöttöä. Mielikuvahöttöä tiedeyhteisön johdolta.

Voimme vain arvailla, mitkä ovat ne perimmäiset ja todelliset syyt Raksilakampuksen takana.

|
marikaarina

Kun aiemnin kävin Oulun yliopistolla, minuun teki vaikutuksen sisääntuloalue pihoineen ja auloineen. Se oli näyttävä ja mielenkiintoinen, Eläinmuseon vitriinit isoine metsäneläimineen jne.

Tämä kaikki on nyt tuhottu. Pääsisäänkäynti siirretty ankeaksi sivuoveksi. Pelkkää likaista betonia ja pienen pieniä ikkunarivejä. Isoa on vain Oulun yliopiston kyltti. Mestarillisesti ja elämätyönä tehdyt luontovitriinit on revitty alas eikä niitä voida koskaan missään palauttaa entiselleen.

Oulun yliopisto on tietoisesti tehty ankeaksi ja ulkoisesti ei-houkuttelevaksi paikaksi tämän rehtorin aikana.
Tällainen ulkoisen olemuksen alasajo ei kuitenkaan ole merkinnyt itse toiminnan, tutkimuksen ja koulutuksen rapistumista, ainakaan vielä. Kiitos siitä kuuluu professoreille ja tutkijoille, jotka ovat antautuneet työlleen.

Huono henkilöstöpolitiikka ja rehtorin päähänpistot naurettavissa ja epäoleellisissa uudistushankkeina ovat vieneet uskottavuutta koko yliopistolta. Maine on jo kärsinyt.

Linnanmaa on upea ja kehityskelpoinen paikka yliopistolle. Yliopiston alasajo Linnanmaalla on lopetettava ja suunnattava katse tulevaisuuteen. Opiskelijat ja työntekijät ansaitsevat parempaa ja työrauhaa. Yliopisto tulee palauttaa entiseen arvoonsa uudisrakentamalla Linnanmaalle. Suunniteltu synergiaetu OAMK:n kanssa todeksi.

Tuntuu, että ihmiset ja yhteisöt Oulun yliopiston liepeillä ovat loputtoman pelin nappuloita ilman itsenäistä arvoa - tässä yhden miehen yksinäisessä pelissä. Ei se näin voi jatkua. Uudistua pitää, mutta siinä pitää olla järki mukana.

|
vainiin

@marikaarina Upeasti kirjoitettu.
Toivottavasti järki on edelleen se joka ratk

Tuiran viisas

Linnanmaan tiedekaupunginosan arvoa ei Oulussa ymmärretä.

Moni päättäjä elää vielä vanhassa tervaporvariajassa, jossa torin ranta ja kaupungin keskusta olivat maailmankaikkeuden keskipiste.

Oulun tulevaisuus perustuu siihen, kuinka se pitää huolta puoli vuosisataa kehitetyistä toimintaympäristöistä tutkimukselle, opetukselle ja yritystoiminnalle.

Toivottavasti Oulun päättäjistä enemmistö elää tätä päivää ja tulevaisuutta. Eikä tervaporvarien mennyttä Kauppakamari-aikaa.