Terveyspalveluja kannattaisi kehittää Kaijonharjussa ja Rajakylässä – ei Tuiran mammutissa

lauantai 8. huhtikuuta 2017

Yö-energian hinta kohdalleen

Halvemman yösähkön hinnoittamisella leikataan paiväaikaisia  huippuja

Oulussa päätettiin 80-luvulla isosta yö- ja päiväsähkön hintaerosta. Tavoitteena oli leikata päivän kulutushuippuja.

Oulun hintamalli olisi laajempana leikannut kulutushuippuja koko maassa, joista riippuu energian ja varaenergian tarve.

Energiayhtiöt ovat kulutuspiikkien takia huolissaan sähkön tuotanto- ja toimitusvarmuudesta.

Oulun Energia olisi suunnan näyttäjä jos olisi pidetty sähkön iso hintaero ja otettu aikaisemmin mukaan uusiutuvia energiamuotoja eli maa-, aurinko- ja tuulienergiaa.

Uusiutuvia energiamuotoja joskus vähätellään tyyliin ”.. entä aurinkoenergia yöllä?”. Tähänkin Oululla on koeteltuja menetelmiä. Toppilassa on säiliö energian varastoimiseen ja vielä suurempi Kemiran alueella.

Energian varastoinnin hyödyntäminen ja etäluettavien mittareiden asentaminen voidaan yhdistää sähkön varastointiin vesitankkeihin ja osin mm. Li-ion akkuihin, myös kuluttajien asuntoihin

Uudet energiajärjestelmät perustuvat hajautettuun tuotantoon. Ne toimivat parhaiten älykkäillä verkon ohjaus- ja hallintajärjestelmillä, tuotannon ja kulutuksen ennakoinnilla.

Oulun ansiokas energiapolitiikka tarvitsee panostuksia älykkääseen paikalliseen lämpö- ja sähköverkkoon. Hiukkavaarassa olisi ”älykäs kaupunki”-hankkeessa (Smart City) voitu kunnolla huomioida maalämpö.

Kansallinen vähemmän älykäs ratkaisu on ollut siirtoverkkojen omistuksesta luopuminen. Nyt  Fingrid haluaa irti yö-sähkötaksasta, jotta sijoittajat  rahastavat lähes pidäkkeettömästi

Reilua oululaisia kohtaan olisi palata halvempaan yösähköön. Sitä ei korvaa pörssihinta, joka lopulta riippuu kulutushuipuista.


Kalervo Ukkola
ent. energialautakunnan jäsen