Terveyspalveluja kannattaisi kehittää Kaijonharjussa ja Rajakylässä – ei Tuiran mammutissa

keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Perämerenkaaren yhteistyökumppani - Luulajasta

julkaistu: Forum24, 21.11.2013

Tärkeä Perämerenkaaren yhteistyökumppani; yhteistä Eu- ja Pohjoisen edunvalvontaa; jonka ansiosta saatu mm. Perämerenkaaren liikennejärjestelmät osaksi Eu:n liikennejärjestelmien ydinverkkoa, TEN-T

Toimittu yhdessä Perämerenkaaren, Bothnian Arc hallituksessa perustamisesta 2002 saakka -palkittiin Oulu-mitallilla 2013

Kalervo Ukkola:
BROR KALLE FRÅN STORGATAN

Mitä ajattelet pormestarista, kaupunginjohtajasta, joka pitää ”päivän tärkeimpinä minuutteina” kaupunkilaisten tapaamisia kävelykadulla. Hän huolestuu jos kukaan ei jututa eli ajattelevat, että kaupungilla ei mene hyvin. Näin pohtii hyvä veljemme Luulajasta, Oulu-mitalilla palkittu kunnanneuvos Karl ”Kalle” Petersen.

Karl Petersenin ihmisläheisyys, arvot, ihanteet ja käytännön toiminta kumpuavat syvältä perheen kokemuksista.

Tanskalaissyntyisen Karlin vanhemmat kiersivät maatyöläisinä eri tiloilla kymmenen vuotta ennen muuttoa Ruotsiin 1954 – isä sodan aikana jopa Saksan työleireillä.

Ruotsin Skånessa alkoi Kallen työelämä rautakaupan juoksupoikana. Alipalkattu nuori myyjä kiinnostui politiikasta ja valittiin 20-vuotiaana valtuustoon.

Tämä oli vasta alkua Kallen ”poliittisen uran rakettimaiselle kiidolle”. Pian hän istui sos.dem nuorten hallituksessa Göran Perssonin, tulevan pääministerin, kahden tulevan valtiosihteerin, valtiopäiväedustajan ja europarlamentaarikko Yvonne Sandbergin kanssa.

Nuorisopiirissään Kalle teki töitä Margot Wallströmin kanssa – sittemmin EU:n ympäristökomissaari.

Näin syntyivät yhteistyöverkostot, perhepiiristäkin. Kalle avioitui Ewa Hedkvistin kanssa 1975 ja perhe muutti Luulajaan 1979. Sieltä Ewan tie vei ensin valtiopäiville ja sitten EU-parlamenttiin.

Ainutkertaiset verkostot omaavan Kallen kanssa 15 vuoden yhteistyö on ollut linjakasta ja mutkatonta. Olemme oppineet paljon ruotsalaisesta keskustelukulttuurista, Kalle ja kumppanit päätöksenteostamme.

Perämerenkaaren sinnikkäällä yli kymmenen vuoden yhteistyöllä sekä Ruotsin ja Suomen liikenneministerien yhteisellä vaikuttamisella on kaari saatu osaksi EU:n liikennejärjestelmien tärkeintä TEN-T-ydinverkkoa. Pohjoisen käytävä, korridoori, lupaa parempia aikoja Perämeren liikennejärjestelmien kehitykselle, jopa Oulu–Kemi-välin valtatielle, rantaradalle ja lentoliikenteelle.

Kalle on opettanut yrityksillekin yhteistyötä. Ouluun osaajien perässä rantautunut Ericsson on yksi esimerkki. Vuosia on Luulaja kaivannut oululaisia ict-osaajia, myös nyt kun siellä esimerkiksi Facebook-konesalit laajenevat.

Pohjoisen suurkalotilla on mahdollisuuksia, tulevaisuuden näköaloja. Uskotaan niihin ja toimitaan niiden toteutumiseksi samalla terveellä intohimolla kuin Kalle Petersen.

Luulaja on lähempänä Oulua kuin Jyväskylä. Käydään siellä, ei vierasteta ruotsin kieltä. Käydään monipuolisessa kulttuuritalossa, ”i kulturhuset”. Kallen ansiosta, pitkän diskuteerauksen jälkeen ei tyydytty vain konserttitaloon vaan saatiin lisäksi kirjasto ja taidehalli – luulajalaisille olohuone.

Mennään kielitaitoinemme Norjaan saakka, sillä pohjoisen isot hankkeet ovat jo pitkään odottaneet suomalaisia tekijöitä, onhan meillä pohjoismaiset työmarkkinat. Pohjoisessa ei tarvita vain eri alojen teknikkoja vaan yhtälailla opettajia, hoitajia, hyviä palveluja.

Tervehditään ruotsiksi ja sovitaan tarvittaessa työkieleksi englanti.

Oulu-mitalilla palkittu Karl ”Kalle” Petersen näinkin huomioiden.

(julkaistu: Forum24, 21.11.2013)